برای اینکه وکلا و بازرسان، تفتیشی جامع از ادله الکترونیکی به عمل آورند ، لازم است بدانند که به دنبال چه چیزی هستند و کجا آنها را بیابند . آنها باید معین کنند که کدام سیستم های رایانهای و کدام برنامههای نرم افزاری موجود در آنها ، دربردارنده دادههای الکترونیکی هستند. همچنین لازم است تمامیت دادههای الکترونیکی کشف شده نیز به اثبات برسد .
در ادامه به برخی منابع اداله الکترونیک اشاره شده است؛
افراد و جریان کاری بین آنها
لف ) افراد کلیدی و جریان کاری بین آنها را شناسایی نمایید .
ب ) فهرستی از همه فایلها یا اسناد تولید یا اصلاح شده توسط افراد ذیربط در یک دوره معین را درخواست نمایید .
ج ) هویت افرادی که به اسناد مربوطه دسترسی دارند را مشخص نمایید . همچنین هویت اشخاص ثالثی که نسخه های این اسناد را در اختیار دارند ، تعیین نمایید .
د ) تعیین نمایید چگونه و کجا اطلاعات و اسناد نگهداری ، توزیع و تخریب می شوند .
سخت افزار کامپیوتر و دیگر تجهیزات
تولید و توزیع چندین نسخه از ادله الکترونیک کار آسانی است. در بسیاری موارد، این نسخهها در مکانهای متعددی وجود دارد، بطوریکه حتی اگر طرف پاسخگو معتقد باشد همه نسخه ها قبلاً پاک شده اند ، اما هنوز می توان کپی یا نسخه های دیگری از آن را کشف کرد .
دادخواهان ، بازرسان و متخصص جنایی آنها برای اینکه بتوانند استراتژی کشف داده های الکترونیکی را تدوین و توسعه دهند ، لازم است همه مکانهایی که احتمال می رود نسخه ای از اطلاعات مربوطه در آنجا باشد را در نظر داشته باشند . برخی از این مکانها عبارتند از :
کامپیوترهای شخصی (pc) اداره ، دیسکت ها ، سرور فایلهای شبکه یا سیستم های رایانه ای بزرگ ، کامپیوترهای شخصی منزل ، کامپیوترهای مشترک اداری قابل حمل ، منابع کامپیوتری تحت کنترل خارج از مجموعه و ...
نرم افزار کاربردی ( برنامه های نرم افزاری )
بسیاری از شرکت های بازرگانی ، برنامه های نرم افزاری مختلفی را برای ذخیره سازی اطلاعات بکار میگیرند . هر یک از این برنامه ها می تواند یک منبع بالقوه دلایل به شمار رود . برخی از این برنامه ها عبارتند از؛
- پایگاههای داده
- پست الکترونیک
- نرم افزار مرورگر وب
- سیستم های مالی و حسابداری
- سیستم های نقطه فروش (pos)
- نرم افزار مدیریت و پروژه و . . .
![Link](http://www.parsiblog.com/View/tempIMGs/sade/p/1/bullet.gif)